Getty Vocabularies AAT in Adlib XML

Welkom! Forums Thesaurus Getty Vocabularies AAT in Adlib XML

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Auteur
  Berichten
 • #2494
  Martin Beekhuis
  Gast

  Door middel van deze webservice kun je thesaurus termen in Adlib ontlenen en/of aanvullen met informatie uit de Art & Architecture Thesaurus.
  De service is bedoeld als een zogenaamde Advanced External Source in Adlib.
  Om die te kunnen gebruiken, zijn aanpassingen in je Adlib-applicatie nodig.

  Vandaag tijdens de workshop Thesaurus opschonen werd met enthousiasme deze verworvenheid ontvangen.

  Rolf ontkwam er niet aan om deze nouveauté te demonstreren. .
  Omdat het een hands-on workshop op de eigen database betrof gingen enkeleden er toe over om dit direct te implementeren op hun eigen omgeving.

  #2498
  Rolf Blijleven
  Sleutelbeheerder

  Zelf proberen? Hoe je het kunt gebruiken, en de service zelf, vind je op service.adlibug.nl.

  Vragen kun je posten op dit forum.

  #2499
  Linda Eversteijn
  Gast

  Hoi Rolf,

  Dank voor de super nuttige workshop, je (aanstekelijke) enthousiasme en het nasturen van de documentatie.

  Ik heb de Getty AAT gekoppeld aan objectnaam en objectcategorie, heel fijn.

  Met welke velden is het raadzaam om Getty nog meer te koppelen? Ik denk aan: rol vervaardiger, techniek, materiaal.
  Heb ook gekeken naar plaatsnaam, maar volgens mij is die niet opgenomen in de database.

  Hartelijke groet,

  Linda Eversteijn
  Stedelijk Museum Breda

  #2507
  Rolf Blijleven
  Sleutelbeheerder

  Hoi Linda,

  Dank je! Het genoegen was geheel wederzijds 🙂

  Welke velden je met de AAT willen koppelen, hangt af van het object en context. Voor archeologische vondsten gelden andere criteria dan voor schilderijen, en binnen schilderijen gelden voor katholieke iconen waarschijnlijk andere criteria dan voor moderne kunst. Het lijkt me een goed idee om die verschillende deelgebieden enigszins in kaart te brengen.

  Daarna helpt dit Excel-sheet (ThesauVelden.xlsx) (hoop ik) bij het maken van keuzes. Je vindt hierin alle thesaurusvelden in collect (museumcatalogus) en document (bibliotheekcatalogus). Je ziet de veldnamen ‘onder water’; op het tabblad heten deze velden meestal anders, maar met gezond verstand kun je ze wel vinden. Er zijn lijsten voor applicatieversie 4.2 en 4.5.1.

  Ik heb die velden onderverdeeld in Ja, Nee en ?, maar dat is my best guess, jouw situatie kan heel anders zijn.

  Concreet: velden die in aanmerking zouden kunnen komen voor AAT-koppeling, zijn: alle associatie-velden, alle iconografie-velden, alle trefwoorden, materiaal, techniek, school/stijl, en alle periodes (vervaardiging). Daarnaast zijn er veel vraagtekens. Voor archeologie zou periode goed zijn, maar verder? Ik weet het niet, maar er zijn meerdere archeologen onder onze leden, die daar wel een gefundeerde mening over zouden kunnen hebben.

  Verder, heel belangrijk: de AAT is niet het antwoord op al je wensen! Ik som even op:
  – de bronnen van de RCE, zoals de erfgoedthesaurus, zijn voor streekgerelateerde onderwerpen (bijvoorbeeld klederdracht) meer geschikt.
  – Geografische informatie, zoals TGN, ErfGeo, misschien wel Open Street Map als je coördinaten wilt opnemen – daar moet dan wel wat voor worden aangepast, want standaard-Adlib voorziet daar niet in.
  – Persoonsinformatie, zoals ULAN, RKD-Artists, Wikidata…
  – Bibliografische informatie – hier ben ik niet goed in thuis, maar voor artikelen kun je denken aan DOI-links.

  Het houdt dus niet op bij de AAT. Welke andere bronnen we gaan aanbieden voor koppeling met Adlib (if any) hangt af van de vraag uit het veld. We willen graag van jullie horen!

  Is dat antwoord op je vraag?

  Groeten
  Rolf

  #2508
  Esmee
  Gast

  Wordt deze service ook voor andere bronnen dan de AAT beschikbaar?

  #2510
  Rolf Blijleven
  Sleutelbeheerder

  Hoi Esmee,

  Goede vraag! Zie ook het antwoord op Linda’s vraag.

  Wat deze service doet: je zoekwoord verpakken in een weblink, en het antwoord op die weblink verpakken in Adlib XML.

  Voor elke andere bron moet je dus iets dergelijks maken. Het is maar helemaal de vraag waar precies behoefte aan is. Daarnaast zijn er bronnen die je graag zou willen benutten, maar waarvoor ‘standaard’ in Adlib nog geen velden aanwezig zijn.

  Er zijn diverse andere bronnen die in aanmerking komen voor zo’n service. Het zou goed zijn als onze leden zouden aangeven waar behoefte aan is. Misschien moeten we ook meer aandacht besteden aan welke bronnen er überhaupt zijn. Ik heb hier ook mijn hoop gevestigd op de LOD-werkgroep rond Ivo Zandhuis en Judith van Gent.

  Kortom: ik sta open voor suggesties!

  groeten,
  Rolf

  #2708
  Reem Weda
  Gast

  Hoi Rolf, nogmaals mijn complimenten voor dit werk. Na een jaartje wat anders ben ik me toch weer aan het verdiepen in deze materie.
  Ik vroeg me af of deze uitbreiding van functionaliteit ook nog mogelijk is in de webbased versie van Adlib Collections?
  Welke instellingen hebben de webservice nu in gebruik genomen?
  Mvg, Reem

  #2709
  Reem Weda
  Gast

  Rolf, Ik lees in Esmees verslag van de User Conference dat het kunnen benutten van externe LOD bronnen in de roadmap voor Collections zit. https://www.adlibug.nl/2019/06/06/axiell-user-conference-londen-23-24-mei-2019/

  #2710
  Rolf Blijleven
  Gast

  Hoi Reem,

  dat van die roadmap wist ik nog niet. Ik weet slechts één museum in Nederland dat actief gebruik maakt van Collections. Wij zijn heel benieuwd naar ervaringen van anderen (if any).

  Wie de service precies gebruikt ga ik binnenkort uitzoeken. Inmiddels is er ook een service voor de WO2-thesaurus van het NIOD.

  En er zijn plannen voor meer.

  Groeten,
  Rolf

  #2711
  Reem Weda
  Gast

  Bedankt Rolf! Ik weet dat Batavialand (Nieuwland Erfgoedcentrum) naar de web-based versie wil.

  #2712
  josephine
  Gast

  Als ik het goed begrijp, geld bovenstaande alleen nog voor Getty AAT? Vanuit Het Nieuwe Instituut is er grote interesse om via Adlib ook in TGN en Ulan te kunnen zoeken. Omdat deze bronnen ook van Getty zijn, is het dan gemakkelijk om deze ook via de webservice beschikbaar te maken?
  Onze wensenlijstje reikt verder dan Getty. Zoeken in VIAF ziet onze bibliotheek ook wel zitten 🙂

  #2713
  Rolf Blijleven
  Gast

  Hoi Josephine,

  Op dit moment kun je behalve de Getty AAT ook de WO2-thesaurus raadplegen, maar ULAN en TGN inderdaad nog niet. De ontologieën van ULAN en TGN zijn hetzelfde als die van de AAT, dat betekent dat de SPARQL-query’s voor die drie sterk op elkaar zullen lijken, dus dat zou werk schelen om te maken.

  Voor TGN neem ik aan dat je Adlib-thesaurusrecords wilt aanmaken of aanvullen.
  Voor ULAN moeten dat waarschijnlijk people-records zijn. Kun je een wensenlijstje aanleveren welke people-velden je wilt vullen? Ik weet niet uit mijn hoofd of er standaard al een veld voor ULAN-links in zit (dacht van niet).

  Er is keuze:
  (A) of je kunt voor ULAN een apart veldgroepje te maken, en voor RKD-ID ook één, enzovoort. Dit is wat robuuster dan:
  (B) of je maakt één herhaalbaar veldgroepje, met een occurrence voor ULAN, een occurrence voor RKD-ID, enzovoort. MAAR! De interface kan nog niet goed overweg met herhaalde occurrences. Dus stel, je hebt RKD-ID in occurrence 1, en je haalt daarna een ULAN-ID binnen, dan weet ik niet wat er gebeurt. Testers gevraagd!

  Kan het zijn dat jullie al wat hebben geëxperimenteerd met de AAT-interface? Ik heb vandaag toevallig logs zitten uitpluizen, en ik zag activiteit vanaf Rotterdamse IP-adressen.

  Groeten,
  Rolf

  #7075
  Shannon
  Gast

  Hi Rolf!

  Het werkt super via de URL http://service.adlibug.nl/aat/%5Betc%5D maar daar werkt nog wel iets onderwater toch? Want als ik de velden bron, scope note maar ook URI (dan wel met zelfde tag, en veldnaam(?)) in Designer configureer dan komt alles netjes mee als ik een nieuwe term invoer. Maar als ik dit via de thesaurus van de RCE wil doen, die ook in Adlib zit en dezelfde tag en veldnaam in mijn Designer configureer dan komt het niet mee (URL bij zoeken naar term ‘pramen’ ; http://cultureelerfgoed.adlibsoft.com/harvest/wwwopac.ashx?database=thesau&search=term=%22pramen*%22%20sort%20term&limit=25). Ook standaard velden als bron en scope note die in de Adlib van de RCE en die van ons hetzelfde zijn komt evengoed niet mee als ik bij toevoegen van nieuwe term een term uit de CHT kies.

  Kern van de vraag is, zit er nog een mapping/configuratie onder water bij de api http://service.adlibug.nl/aat ??
  En is die makkelijk te configureren voor een API in een andere taal dan Adlib xml, bijv iets in JSON ? (echte JSON, niet Adlib JSON hehe)
  Of kan het via een adapl? Die optie zag ik ook in Designer bij het toevoegen van externe bronnen – Geavanceerd ?

  Uit de berichten hierboven van jou en Josephine begrijp ik wel zoiets 🙂

  Groetjes, Shannon

  #7487
  Rolf Blijleven
  Sleutelbeheerder

  Hi Shannon, sorry voor de late reactie (het modereren van dit forum loopt nogal eens vertraging op).

  De crux is dat de Engelstalige veldnamen in de ontvangende data-dictionary hetzelfde moeten zijn als wat de interface antwoordt op een query. Op service.adlibug.nl vind je een tabel met een overzicht.

  Je ziet daar verschillende veldnamen voor hetzelfde ding. Dat is om het compatibel te houden met verschillende applicatie-versies, maar niet alle mogelijke applicatieversies worden ondersteund, omdat ik daar geen data dictionaries (*.inf’s) van heb.

  Om het werkend te krijgen kun je ofwel de data dictionary van RCE aanpassen (met het risico dat je hun API’s kapot maakt), of opgeven wat de veldnamen zijn die je hebben wilt, dan kan ik de interface daarop aanpassen. De interface geeft geen JSON terug, want de ontvangende Adlib kan daar niks mee, hij wil AdlibXML zien. Dat was althans zo toen ik die interface maakte.

  De laatste keer dat ik keek deed de adapl-functie van Advanced External Source niks.

  Intussen heb ik ook geleerd dat de opslag-adapl van thesau eigenlijk moet worden aangepast, zodat-ie verdubbelingen spot en eruit smijt, als je per ongeluk twee keer dezelfde term ontleent.

  Kun je ermee uit de voeten zo?
  CIAO en gelukkig nieuwjaar!
  Rolf

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
 • Het forum ‘Thesaurus’ is gesloten voor nieuwe onderwerpen en reacties.