Informatie voor sprekers

Deze informatie is bedoeld voor mensen die een presentatie geven op een bijeenkomst van de Adlib Gebruikergroep.

Voorbereidingen

Ongeveer anderhalve maand voor de dag van de bijeenkomst maken we een voorlopig programma bekend via onze website. De (voorlopige) titel van je presentatie willen we daarin graag presenteren.

Programmatekst

Zo snel mogelijk, maar uiterlijk twee weken voor de dag van de bijeenkomst willen we graag een korte, wervende tekst (ongeveer 80 woorden) over de inhoud van je presentatie. Bedenk dat mensen mede op basis van die informatie besluiten of ze zich inschrijven voor de bijeenkomst. Mail je tekst naar secretaris@adlibug.nl.

Je presentatie

  • Een deel van het publiek zal online meekijken. Streef daarom naar ongeveer 20 minuten spreektijd met ongeveer 5 minuten voor vragen uit het publiek.
    • Tip 1: repeteer je presentatie tenminste één keer hardop, met collega’s, huisgenoten, of desnoods je huisdier als publiek. Door hardop te repeteren krijg je een idee van de tijdsduur.
    • Tip 2: enthousiasme en een goede voorbereiding zijn het halve werk; neem je publiek (in de zaal of online) mee met jouw interessante verhaal. Vermijd echter lappen tekst en bedenk dat je toehoorders (waarschijnlijk) minder weten over het onderwerp dan jij.
  • Er is een internetverbinding, maar de snelheid daarvan hebben we niet altijd in de hand. Het kan geen kwaad om screenshots te maken van webpagina’s die je moet laten zien. Hyperlinks in powerpoint presentaties zijn natuurlijk wel toegestaan. Remote-desktop-verbindingen zijn dikwijls problematisch, zorg dat je daarvan niet afhankelijk bent.
  • Zorg dat je presentatie niet afhankelijk is van afbeeldingen met een hoge resolutie. De resolutie van de beamer kan slechts 800 x 640 zijn.
  • Zorg dat het lettertype van je powerpoint groot genoeg is voor een klein scherm. Sinds Corona (maart 2020) zijn bijeenkomsten online. Het publiek ziet dan je presentatie in een kleiner venster op hun laptopscherm.

Na je presentatie

Na de bijeenkomst maken wij een verslag. We willen graag jouw presentatie (powerpoint) in dat verslag publiceren. Daarom willen we graag een kopie van je presentatie. Die kunnen we eventueel direct op de dag zelf maken, wij hebben wel een memory-stick bij ons. Wil je liever nog wat aanpassen, mail dan daarna je presentatie naar voorzitter@adlibug.nl of techsupport@adlibug.nl