nieuws subsidie

Versneld naar Linked Open Data

Het zal veel leden niet ontgaan zijn: het Nederlandse Ministerie van OCW stelt budget beschikbaar om collecties beter online vindbaar te maken. Deze subsidiepot wordt beheerd en verdeeld door Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE).

Het doel – beter online vindbaar – is bereikt als je voldoet aan onderstaande criteria. De subsidie is bedoeld om je te helpen dat doel te bereiken. Het is dus niet zo dat je eerst aan de criteria moet voldoen voordat je subsidie kunt krijgen, het is juist andersom: als je besluit dat je aan die criteria wilt voldoen, kun je aanspraak maken op subsidie om dat doel te bereiken. Kort samengevat zijn dit de criteria:

  1. metadata en beeldmateriaal zijn voorzien van duurzame identifiers
  2. je gebruikt gestandaardiseerde termologiebronnen middels een koppeling met Termennetwerk
  3. metadata en beeldmateriaal zijn beschikbaar als Linked Open Data
  4. wat je openbaar beschikbaar stelt, is vindbaar via het Datasetregister
  5. gedigitaliseerd beeld maakt gebruik van IIIF

Volgens Axiell voldoet het product Axiell Collections aan al deze voorwaarden. Met andere woorden: als je besluit om over te stappen op Axiell Collections, dan kun je aanspraak maken op subsidie om dat traject te versnellen – aldus Axiell.

Wij zijn benieuwd naar de ervaringen van leden die bezig zijn met zo’n traject, of het misschien al compleet hebben afgelegd. In het ideale geval zouden we het eindproduct graag in werking zien. Een demonstratie! Ben je ermee bezig, en zou je erover willen vertellen? We horen graag van je. Stuur een mailtje naar secretaris@adlibug.nl.

Daarnaast zijn we in het algemeen zeer geïnteresseerd in wat jullie, onze leden, hiervan vinden. Daarom houden we deze enquête. Onder de deelnemers verloten we 3 boekenbonnen van 50 euro. De enquête zal sluiten op 1 december. Enige tijd later zullen de winnaars van de boekenbonnen persoonlijk bericht krijgen. Doe mee!

Voorwaarden en mogelijkheden voor het verkrijgen van de subsidie vind je op de site van NDE.

Alle vijf criteria zijn al eens aan de orde geweest bij onze bijeenkomsten. Sommige, zoals Persistent Identifiers, al wel zes keer. Presentaties over deze onderwerpen vind je op deze pagina, maar het kan zeker geen kwaad om ook te gaan Googelen.

Foto: Accellerating... door Pim GMX onder CC-BY-NC