bijeenkomsten

Programma en inschrijvingsformulier voorjaarsbijeenkomst 2019

De voorjaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op donderdag 28 maart 2019 in het Nieuwe Instituut te Rotterdam. U bent welkom vanaf 9.30 uur, het programma begint om 10.00 uur. Meer informatie over de locatie vindt u op de website van de het Nieuwe Instituut.

Als lid van de Adlib gebruikersgroep bent u welkom met twee personen per instelling. Voor elke bijkomende persoon en voor niet-leden vragen wij een bijdrage van 25 euro.

Programma:

09.30 – 10.00 Ontvangst met koffie en thee

10.00 – 10.30 Welkomstwoord het Nieuwe Instituut
door Behrang Mousavi

10.30 – 11.00 Mededelingen van het bestuur

11.00 – 11.45 Samenwerken met de Digitaal Erfgoed Referentiearchitectuur
door Sjors De Valk
Steeds meer erfgoedinstellingen, van heemkundekringen tot nationale musea, maken hun collecties digitaal beschikbaar. Steeds meer gebruikers krijgen hierdoor toegang tot een schat aan erfgoedinformatie. Deze gebruikers kunnen nog beter geholpen worden als erfgoedinstellingen hun collecties volgens gedeelde afspraken en standaarden aanbieden. Erfgoedinformatie kan dan gemakkelijk gekoppeld worden, over de grenzen van collecties en instellingen heen. Samenwerking is hiervoor de sleutel – organisatorisch, inhoudelijk en technisch. De Digitaal Erfgoed Referentiearchitectuur (DERA) geeft richting aan deze samenwerking. In deze presentatie vertelt Sjors de Valk, informatiearchitect van Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), wat de DERA is en wat instellingen eraan hebben.

11.45 – 12.30 De AVG is here to stay
door Luud de Brouwer
De invoering van de Algemene Verordening Gegevensbestanden in mei 2018 deed nogal wat stof  opwaaien in het land van archieven en archivarissen. De impact was ingrijpend en wegkijken leek niet langer een houdbare reactie. Waarom ook al weer en waar moest je over nadenken? Nu zijn we bijna een jaar verder en het eerste stof is neergedaald. Een goede gelegenheid om eens te kijken of en wat er is veranderd en: kunnen we iets leren van keuzes die gemaakt zijn?

12.30 – 13.30 Lunch

13.30 – 14.00 Datamigratie & applicatie-update in het Stedelijk Museum Amsterdam, tips & tricks
door Wouter de Voogd
Het Stedelijk Museum heeft sinds 2002 Adlib in gebruik en is recentelijk overgegaan op de nieuwste Adlib applicatie versie en nieuwe onderliggende Adlib software, een project van in totaal meer dan 3 jaar voorbereiding. Waar moet je bij zo’n grote conversieslag allemaal op letten, zowel (Adlib) technisch maar ook organisatorisch binnen het museum en wat zijn de kansen en gevolgen.

14.00 – 14.30 Hiërarchische standplaatsenregistratie en (vaste) verpakkingen in het Stedelijk Museum Amsterdam
door Rolf Kat en Roel Prins
De standplaatsen bij het Stedelijk Museum Amsterdam zijn uniform benoemd en bij de conversie zijn zowel de objecten en de standplaatsen hiërarchisch gestructureerd. Hoe dit er in de praktijk uitziet laten we met voorbeelden zien en de voor en nadelen worden daarbij tevens toegelicht. Verder worden de verpakkingen besproken waarbij de moeder/dochter records het grootste struikelblok vormen.

14.30 – 15.15 Linked Open Data Update
door Ivo Zandhuis en Judith van Gent
Op de najaarsbijeenkomst vorig jaar hebt u kunnen zien hoe een aantal erfgoedinstelllingen rond Amsterdam hun collecties als Linked Open Data beschikbaar heeft gesteld, en hoe die data zoal kon worden toegepast. Intussen is er een werkgroep ontstaan die zich bezighoudt met wat je in Adlib nodig hebt om dit te faciliteren. Er zijn drie deelgebieden vastgesteld: (1) Persistent Identifiers (2) Koppelingen met externe bronnen (AAT, RKD-artists, etc) en (3) RDF, dwz gegevens opslaan in relatie tot andere gegevens. Hoog tijd voor een update, door initiatiefnemer Judith van Gent en projectleider Ivo Zandhuis.

15.15 – 15.30 Pauze

15.30 – 16.15 Mededelingen van Axiell ALM Netherlands

16.15 – 17.00 Borrel en napraten

Schrijf je nu snel in!

Selecteer een geldig formulier

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.