Ralph Kits, Applicatiebeheerder Collecties in het Rijksmuseum Amsterdam, blikt terug op de voorjaarsbijeenkomst in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Heb jij ook een Adlib-gerelateerde blog-tekst die je wil delen met de Gebruikersgroep? Ben je bijvoorbeeld bij een bijeenkomst geweest die relevant is voor de Adlib Gebruikersgroep, of heb je een interessante Adlib-tip, oproep of nieuwsbericht? Stuur je tekst dan op naar secretaris@adlibug.nl

Op 26 april organiseerde de Adlib Gebruikersgroep (www.adlibug.nl) in Het Nieuwe Instituut (Rotterdam) een voorjaarsbijeenkomst voor haar leden. Hier kwamen zo’n 100 Adlib-gebruikers uit de Benelux bijeen. Naast de diverse plenaire presentaties is er tijdens deze bijeenkomsten vooral ook veel ruimte voor informele interactie tussen de deelnemers. Veel Adlib-beheerders zijn binnen hun organisatie de enige persoon die gevorderde technische kennis heeft over de werking en aanpassingsmogelijkeden van Adlib. Vaak ook is het beheer van Adlib maar een klein deel van het totaalpakket van hun werkzaamheden. Hierdoor zijn de gebruikersgroep-bijeenkomsten een welkome mogelijkheid voor directe uitwisseling van ervaringen, het opdoen van nieuwe kennis of het bespreken van mogelijke oplossingen voor gewenste aanpassingen.

Na een introductie op de totstandkoming van Het Nieuwe Instituut volgde een enthousiasmerend voorbeeld van Linked Open Data in de praktijk: Adamnet / Adamlink (https://adamlink.nl/). Hierbij riep Judith van Gent (Amsterdam Museum) de leden op om gezamenlijke belangenbehartiging vanuit de Gebruikersgroep richting Axiell beter te organiseren. Directe aanleiding is de wens om software en Adlib-interface zo te laten aanpassen, dat functionaliteit voor Persistent Identifiers, RDF/XML-uitvoer en de werkwijze voor het opnemen van links naar externe thesauri (Linked Data) standaard, laagdrempelig en gebruiksvriendelijker beschikbaar komen voor alle Adlib-gebruikers. Na de nodige bestuurs-gerelateerde mededelingen, deed ook voorzitter Jeroen de Meester (Musea en Erfgoed Antwerpen) een oproep aan de leden; om een actieve rol binnen de vereniging te overwegen en te zoeken naar meer onderlinge interactie, ook buiten de twee bijeenkomsten per jaar om.

Chantal Perlée (Centraal Museum) deelde openhartig positieve én negatieve ervaringen van het Centraal Museum tijdens de overstap van Adlib for Windows naar Axiell Collections (de browser-interface voor Adlib). Ondanks een aantal kritische kanttekeningen bij het implementatie-proces, bleek het eindoordeel over de huidige mogelijkheden van Collections en de potentie van toekomstige ontwikkelingen toch zeker positief. De positieve effecten van deelname aan Wikimedia op de zichtbaarheid van online collecties werden door Arne Wossink (Wikimedia Nederland) onderstreept. De in het programma genoemde “eerste stappen die je direct kunt doen” bleken  echter nog wat algemeen. Meer toegepast inzicht in stapsgewijs uit te voeren stappen, aan de hand van praktijkvoorbeelden, zou een beter beeld geven van benodigde digitale vaardigheden en tijdsinvestering.

Roosmarijn de Groot (Koninklijke Bibliotheek) lichtte in haar presentatie de plannen van de KB toe om, naast de huidige initiatieven gericht op openbare bibliotheken (Bibliotheek.nl) en universiteitsbibliotheken (Delpher), de komende tijd ook musea en archieven met bibliotheekcollecties beter te gaan faciliteren. Het is de amibitie van de Koninklijke Bibliotheek om alle publiek gefinancierde bibliotheekcollecties in Nederland vindbaar te maken in de Nationale Bibliotheekcatalogus.

Ter afsluiting van de bijeenkomst werden recente en binnenkort op te leveren vernieuwingen (hoofdzakelijk Axiell Collections) gepresenteerd door Marius Boersma (Axiell ALM Netherlands) en was er zoals gebruikelijk ruimte om vragen aan de aanwezige Axiell-medewerkers te stellen.

Responses

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.